Jak chutná Španělsko – nejznámější jídla, které musíte ochutnat

Patříte mezi milovníky dobrého jídla? Pokud ano, čtěte dále. Pokud ne, možná se jím stanete. Každý region, respektive každá země je specifická nejen svou kulturou, obyvateli a historií, ale i tradiční kuchyní, na kterou místní nedají dopustit. Představujeme vám tradiční jídla vášnivého Španělska.

Španělská gastro kultura

Jídlo a pití jsou velmi důležité součásti španělské kultury. Bary a restaurace najdete na každém kroku. Jsou místem společenských aktivit a ve většině z nich vládne rušná, živá atmosféra. Snídaně, jsou nejméně důležité jídlo dne, často posouvají až na desátou hodinu. Po nich, mezi 10:30 a polednem, běžně najdete zaměstnaných lidí v kavárnách a restauracích na kávové přestávce nebo tzv. pausa del café. Vedle kávě si někteří užívají i alkoholický drink či něco malé pod zub.

Pak přichází nejdůležitější jídlo dne – oběd. Sestává z několika chodů a je součástí slavné španělské siesty. Oběd a siesta jsou mezi druhou a čtvrtou hodinou odpoledne, a proto byste neměli zůstat překvapen, pokud v této době najdete zavřené obchody a jiné provozy. Siesta se v současnosti nevyužívá primárně na spánek, ale spíše na přesun lidí domů, kde se naobědvat. Kvůli této přestávce mnozí končí v práci až kolem osmé večer. Po příchodu do práce snědí něco malé, tzv. merienda, aby vydržely až do večeře. Ta se koná mezi devátou a desátou hodinou a je podobná obědu, ale o něco lehčí. Během letních dnů je běžné, že Španělé večeří o půlnoci.

Pochoutky španělské kuchyně

Tapas – rychlá chuťovka

Tapas jsou malé předkrmy nebo česky jednohubky, které najdete v barech, restauracích, kavárnách. Jednoduše, tapas jsou v celém Španělsku. Podávají se teplé, ale i studené a sestávají z jakékoliv minimalistické verze pochoutky, která patří do španělské kuchyně. Nejznámějším tapas je tzv. patatas bravas. Jde o opékané brambory se sladko-pálivou bravas omáčkou. Každý kuchař dělá tento recept jinak, ale základ zůstává stejný.

Tapas najdete téměř v každém bare.

Churros – sladká pamlsek

Churros patří mezi jídla, které se jedí i na snídani. Je to sladké smažené těsto, ve tvaru tyčinek, které si během jídla namáčíte do džemů nebo čokolády. Tento pokrm je podobný našim koblihy, ale nejvíce se odlišuje svým podlouhlým tvarem.


Sladké churros jsou běžně součástí rychlých snídaně.

Gazpacho – studená polévka

O této polévce jste již zajisté slyšeli. Gazpacho je zeleninová polévka syté červené barvy, vhodná zejména během horkých letních dnů a nejvíce rozšířená v Andalusii. Na její přípravu se používají rajčata, okurka, česnek, cibule, olivový olej a koření. Nicméně jak se říká: sto lidí sto chutí. Každý si do ní přidá to, po čem jeho jazyk touží. Často v ní najdete i slaninu, vajíčko a zajídat ji můžete i čerstvým chlebem.

Paella na tisíce způsobů

Jedno z nejznámějších španělských jídel se zrodilo už v polovině 19. století ve Valencii. Základem tohoto chutného pokrmu je rýže. Nejtradičnější verze paelly se připravuje s kuřecím nebo králičím masem, šafránem a fazolemi. V současnosti je však nejpopulárnější verze s mořskými plody, které jsou typické pro středomořskou kuchyni. Navštívit Španělsko a nedat si paellu je jako navštívit Itálie a nedat si pizzu a těstoviny. Prostě se to nedá. Mnoho Španělů tvrdí, že by tento pokerem, jehož základem je rýže, dokázali s malými obměnami jíst každý den.


Vybírejte si restauraci, kde je více domácích než turistů. Určitě to při jídle oceníte.

Další tradiční španělské jídla

  • Chorizo ​​- štiplavý-sladká salám.
  • Tortilla Española / tortilla de patatas – španělská omeleta, která sestává z vajec, brambor a cibule.
  • Smažené plody moře.
  • Pan Tumaca – chléb, olivový olej, sůl a přetlak z čerstvých rajčat. Nic víc.
  • Španělské olivy, které dostanete buď jako pozornost v misce k drinku nebo jsou součástí mnoha jídel.

Které španělské jídlo vám nejvíce zachutnalo? Patříte mezi milovníky španělské kuchyně nebo se s ní nesetkáváte tak často?

  • Komentáře

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Upozornit na
  • Podobné články
0
Cestování Zahraničí

Jak naplno využít 24 hodin v Oslu

0
Zajímavosti

Který z těchto 10 typů cestovatele jste vy?

0
Bulharsko Novinky Tipy

Bulharsko trochu jinak

Navigácia

Magazíny