Patříte mezi milovníky dobrého jídla? Pokud ano, čtěte dále. Pokud ne, možná se jím stanete. Každý region, respektive každá země je specifická nejen svou kulturou, obyvateli a historií, ale i tradiční kuchyní, na kterou místní nedají dopustit. Představujeme vám tradiční jídla vášnivého Španělska.
Španělská gastro kultura
Jídlo a pití jsou velmi důležité součásti španělské kultury. Bary a restaurace najdete na každém kroku. Jsou místem společenských aktivit a ve většině z nich vládne rušná, živá atmosféra. Snídaně, jsou nejméně důležité jídlo dne, často posouvají až na desátou hodinu. Po nich, mezi 10:30 a polednem, běžně najdete zaměstnaných lidí v kavárnách a restauracích na kávové přestávce nebo tzv. pausa del café. Vedle kávě si někteří užívají i alkoholický drink či něco malé pod zub.
Pak přichází nejdůležitější jídlo dne – oběd. Sestává z několika chodů a je součástí slavné španělské siesty. Oběd a siesta jsou mezi druhou a čtvrtou hodinou odpoledne, a proto byste neměli zůstat překvapen, pokud v této době najdete zavřené obchody a jiné provozy. Siesta se v současnosti nevyužívá primárně na spánek, ale spíše na přesun lidí domů, kde se naobědvat. Kvůli této přestávce mnozí končí v práci až kolem osmé večer. Po příchodu do práce snědí něco malé, tzv. merienda, aby vydržely až do večeře. Ta se koná mezi devátou a desátou hodinou a je podobná obědu, ale o něco lehčí. Během letních dnů je běžné, že Španělé večeří o půlnoci.
Pochoutky španělské kuchyně
Tapas – rychlá chuťovka
Tapas jsou malé předkrmy nebo česky jednohubky, které najdete v barech, restauracích, kavárnách. Jednoduše, tapas jsou v celém Španělsku. Podávají se teplé, ale i studené a sestávají z jakékoliv minimalistické verze pochoutky, která patří do španělské kuchyně. Nejznámějším tapas je tzv. patatas bravas. Jde o opékané brambory se sladko-pálivou bravas omáčkou. Každý kuchař dělá tento recept jinak, ale základ zůstává stejný.
Churros – sladká pamlsek
Churros patří mezi jídla, které se jedí i na snídani. Je to sladké smažené těsto, ve tvaru tyčinek, které si během jídla namáčíte do džemů nebo čokolády. Tento pokrm je podobný našim koblihy, ale nejvíce se odlišuje svým podlouhlým tvarem.
Gazpacho – studená polévka
O této polévce jste již zajisté slyšeli. Gazpacho je zeleninová polévka syté červené barvy, vhodná zejména během horkých letních dnů a nejvíce rozšířená v Andalusii. Na její přípravu se používají rajčata, okurka, česnek, cibule, olivový olej a koření. Nicméně jak se říká: sto lidí sto chutí. Každý si do ní přidá to, po čem jeho jazyk touží. Často v ní najdete i slaninu, vajíčko a zajídat ji můžete i čerstvým chlebem.
Paella na tisíce způsobů
Jedno z nejznámějších španělských jídel se zrodilo už v polovině 19. století ve Valencii. Základem tohoto chutného pokrmu je rýže. Nejtradičnější verze paelly se připravuje s kuřecím nebo králičím masem, šafránem a fazolemi. V současnosti je však nejpopulárnější verze s mořskými plody, které jsou typické pro středomořskou kuchyni. Navštívit Španělsko a nedat si paellu je jako navštívit Itálie a nedat si pizzu a těstoviny. Prostě se to nedá. Mnoho Španělů tvrdí, že by tento pokerem, jehož základem je rýže, dokázali s malými obměnami jíst každý den.
Další tradiční španělské jídla
- Chorizo - štiplavý-sladká salám.
- Tortilla Española / tortilla de patatas – španělská omeleta, která sestává z vajec, brambor a cibule.
- Smažené plody moře.
- Pan Tumaca – chléb, olivový olej, sůl a přetlak z čerstvých rajčat. Nic víc.
- Španělské olivy, které dostanete buď jako pozornost v misce k drinku nebo jsou součástí mnoha jídel.
Které španělské jídlo vám nejvíce zachutnalo? Patříte mezi milovníky španělské kuchyně nebo se s ní nesetkáváte tak často?