Vyhněte se trapasům a přečtete si o tom, jaké jsou zvyky v dávání spropitného ve světe

Spropitné funguje v každé zemi trochu jinak. V některých zemích je neslušné nenechat tuzér, v jiných je započítán již v ceně jídla a v dalších je to dokonce zakázáno. Chystáte se do některé z následujících zemí? Poradíme vám, jak se vyhnout trapným situacím při placení účtu v restauraci.

Svět
Každá země má v dávání spropitného trochu jiné standardy.

Argentina

Výška spropitného se obvykle pohybuje kolem 10% v restauracích. Taxikáři neočekávají tuzér, ale zvykne se jim nechávat drobné z výdajů. V hotelech to funguje stejně jako v restauracích a pár pesos pro uklízečku vám zaručí fantastický servis.

Austrálie

V Austrálii není nutné dávat spropitné, ale s narůstajícím turismem se to stává více a více běžné. Výška se pohybuje okolo 10%. Taxikáři od vás nebudou očekávat žádný tuzér.

Belgie

Servisní pracovníci v Belgii jsou obvykle dobře placeni a neočekávají spropitné. Restaurace do účtu započítají 10 až 15%, ale pokud jste byli nadmíru spokojeni, můžete nechat nějaké mince z výdajů. V podnicích, kde není tuzér zaúčtován, je očekávaný tuzér přibližně 15% z celkové částky.

Kanada

V Kande se výška spropitného pohybuje od 10 do 20%. I když jste nebyli spokojeni, nechte pár drobných, které číšník pochopí jako odkaz. Taxikáři očekávají 10% tuzér za každou jízdu.

Čína

Pracovníci v Číně neočekávají, že je za jejich služby finančně odměníte. Ve většině podniků je dokonce zakázáno přijímat spropitné. Cizinci jsou často považováni za bohatých a automaticky se jim účtují vyšší částky než domácím.

Dánsko

V Dánsku jsou ceny jídla a mnoha jiných služeb vysoké a není vyžadováno dávat tuzér. Spropitné jsou vyjádřením nadměrné spokojenosti se službou.

Francie

Ve Francii musí být tuzér zahrnut v účtu. Přesto je obvyklé při placení částku zaokrouhlit. V luxusnějších restauracích je po kvalitní obsluze tuzér vyžadován společenskou etiketou.

Německo

V Německu není spropitné velmi běžné. Většina restaurací a hotelů přijímá pouze hotovost. Diskrétní tuzér ve výši od 5 do 10% je v Německu nejčastější.

Itálie

Započtení spropitného do účtu v restauracích dělá v Itálii téměř každý. Z tohoto důvodu, pokud vidíte na účtu i tuto položku, není nutné nechávat číšníkovi tuzér. V Itálii se také účtuje i prostření stolu, takže spropitné jsou běžné pouze při extrémně dobrém servisu.

Portugalsko

Největší turistická centra jako Lisabon a Algavre jsou dvě z mála míst v Portugalsku, kde je běžné nechávat tuzér. Výška spropitné se pohybuje pouze do 5%. Stejně i taxikáři v těchto městech očekávají tuzér ve výši 5%.

Rakousko

Spropitné v Rakousku jsou méně běžné jako v jiných evropských zemích. Je to z toho důvodu, že ceny jsou poměrně vysoké a většinou už zahrnují i spropitné. V restauracích můžete nechat okolo 5 až 10% jako poděkování za nadmíru kvalitní služby.

USA

Tato země je hlavním městem spropitného na světě. Restaurace obvykle očekávají, ba přímo až vyžadují tuzér ve výši 15 – 20%. Považuje se tato výše za absolutní minimum, které by měl zákazník dát za servis. Číšníci mají většinou velmi nízkou mzdu na hodinu a prakticky žijí z spropitné. V hotelech je také běžné a patří se nechat tuzér. Ve svém pokoji najdete obálku, která je k tomu určená.

Spropitné v Americe
V Americe je očekávané, že tuzér nad 15% nechá každý zákazník.
  • Komentáre
  • Podobné články
0
Cestování cestování pěšky Dovolená Inspirace Zajímavosti

Free walking tour – co to je a proč se na ni vyplatí jít

0
Rozhovor

Veronika z blogu shemakesmetravel: Zájem a úsměv otevírají dveře a srdce místních

0
Cestování Praktické informace Rozhovor

Co byste měli vědět o stopování? Poradí vám Hogy

Navigácia

Magazíny