Kávové kultury ve světě a jak si objednat kávu

Káva je na každodenním pořádku lidí napříč celým světem. Turecká, zalévaná, ze stroje, filtrovaná – káva se dá připravit na milion způsobů a různé kultury ji připravují a pijí rozdílné. Jak je to s tímto životabudičem v různých kulturách? Přečtěte si v našem článku.

Itálie

Itálie je mnohými považována za kolébku a alfa-omegu kávové kultury. V Itálii nejvíce fičí klasické espresso. Dobře jste přečetli. Ne expreso, ne pikolo, ani nic podobného. Všechny tyto ostatní názvy jsou nesmysly. Káva je tak spjata s italskou kulturou, že pokud řeknete, že ji nepijete, vícerý se na vás podívají se zvednutým obočím. Přinejlepším.

Pokud máte chuť na mléčnou kávu jako je cappucino, café latte a podobně, můžete si ho dát jedině ráno a nikdy ne po jídle. Tehdy se tato káva považuje spíše za takové ranní kakauko. Během dne se pije pouze klasické espresso.

Espresso
Italové si potrpí na kvalitně připravené espresso.

Brazílie

Brazílie je celosvětovým největším producentem kávových zrn. Je odpovědná za třetinu veškeré kávy na světě. Dost, že? Brazilci zvyknou pít během dne několik dobře oslazených malých káv. Termín pro klasickou malou kávu je cafézinho. Cafézinho vám nabídnou jako přátelský drink na uvítanou.

Finsko

Silná a černá. Tak pijí svou kávu Finové. Podle výzkumu Finové zkonzumují ročně až 12 kil kávy na osobu. Toto číslo z nich dělá národ s nejvyšší konzumací kávy na světě. Během práce mají dokonce ze zákona povoleno mít dvě 10-minutové přestávky na kávu. Ve Finsku a obecně v skandinávských zemích je nejpopulárnější filtrovaná káva.

Filtrovaná káva
Skandinávské země upřednostňují filtrovanou kávu před kávou ze stroje.

Vietnam

Bývalá francouzská kolonie má dlouhou tradici v produkování i pití kávy. Ve Vietnamu se pije vajíčková káva. Je to káva, která je připravena z robusty, vaječných žloutků, cukru a kondenzovaného mléka.

Amerika

V Americe na velikosti záleží. Když jde o kávu, samozřejmě. Téměř každý se již setkal s největším kávovým americkým řetězcem jménem Starbucks. Pokud si chcete objednat vaše sojové frappuccino s vanilkovým cukrem, skořicí na vrchu a ještě i bez kofeinu, zamiřte tam. Americká kultura je zvyklá pít obrovské množství kávy. Jejich sklenice mohou mít klidně i půl litru. Samozřejmě, pije se tam i klasické espresso, ale většina lidí si vychutnává svou denní dávku kofeinu ve formě velkého nápoje.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Cestování Exotika Island Novinky

Chcete vidět velryby? Známe top místa na jejich pozorování

0
Cestování Dovolená Dovolená v zimě Slovensko Tip na výlet Tipy Zimní dovolená

Tatry nejsou v zimě pouze pro lyžaře. Toto je 5 tipů na zimní aktivity v Tatrách.

0
Dovolená Gastro Historie Novinky Španělsko

Baskicko – moře, architektura a pintxos

Navigácia

Magazíny