Jaké cestovní doklady potřebujete do různých zemí světa?

Každá země je jiná. Tato klišé věta se netýká pouze kultury, přírody, lidí ale i zákonů o navštěvování země z pohledu turistu. Turista je povinen mít při návštěvě s sebou všechny cestovní doklady, které si zákony země vyžadují. Občanský průkaz, cestovní pas a víza – toto jsou cestovní doklady, které jsou nejčastěji potřebné. Jaké nařízení má která země?

Cestovní pas
Časy, kdy se sbíraly v pasech razítka jsou již dávno za námi. Na cestu do mnoha zemí vám stačí občanský průkaz.

USA

Nejnavštěvovanější země za velkou louží. Do USA je třeba získat víza. Kromě víz je nutné mít i cestovní pas, jehož platnost musí trvat ještě minimálně 6 měsíců po návratu. Pokud jste držitelem biometrického pasu (každý pas vydaný po 15. 1. 2008) a vaše návštěva je za účelem turistiky nebo návštěvy fyzické osoby a nepřekročí 90 dní, nemusíte si vyřizovat víza. Pokud cestujete za účelem práce, víza jsou povinné.

Anglie

Do Anglie nejsou potřeba víza ani cestovní pas. Stačí vám občanský průkaz, jehož platnost trvá minimálně ještě 6 měsíců po návratu ze země. V případě odchodu Velké Británie z EU bez dohody bude potřebný cestovní pas. Na cestu delší než 90 dní budou potřeba víza. Aktuální informace o potřebných dokumentech naleznete na stránce GOV.uk.

Izrael

Na návštěvu této orientální země je třeba mít cestovní pas s platností minimálně 6 měsíců po návratu ze země. Svůj vlastní cestovní pas musí mít i děti. Maximální počet dní, který můžete strávit v Izraeli striktně pouze za účelem turistiky je 90. Po překročení tohoto počtu izraelské imigrační úřady přísně trestají a může vám hrozit deportace a zákaz vstupu do země.

Kapverdy

Oblibována destinace v Africe vyžaduje od svých návštěvníků cestovní pas a také víza. Děti musí mít také své vlastní doklady.

Rusko

Návštěva Ruska také nepůjde bez platného cestovního pasu, který musí obsahovat i cestovní víza.

Švýcarsko

Přestože Švýcarsko nepatří do zemí Evropské unie, na jeho návštěvu vám stačí občanský průkaz. Děti potřebují svůj vlastní cestovní doklad. Platnost všech cestovních dokladů musí být minimálně 6 měsíců po ukončení pobytu. Ve Švýcarsku je povoleno zdržovat se po dobu 90 dní v rámci jednoho pololetí a pokud by byl tento počet dní překročen, je nutné si zažádat o pobytu povolení.

Thajsko

Občané České republiky mohou v Thajsku pobývat 30 dní bez vízové ​​povinnosti. Na cestu do Thajska je vyžadován cestovní pas s platností minimálně 6 měsíců po opuštění země. Děti musí mít svůj vlastní cestovní doklad.

Brazílie a Argentina

Tyto sousední země mají podobné i nařízení o cestovních dokladech. Cestovní pas s platností minimálně 6 měsíců po opuštění země musí mít i děti i dospělí. Bezvízový vstup je možný na dobu 90 dní za účelem turistických, obchodních a služebních cest. Ve všech ostatních případech je třeba získat víza.

Země Evropské unie

V zemích, které patří do Evropské unie vám při cestování stačí pouze platný občanský průkaz. Děti pod 15 let, které nemají občanský průkaz, musí mít cestovní pas. Většina z zemí Evropské unie patří do Schengenského prostoru, tedy je mezi nimi volný pohyb osob. Mezi tyto země patří například Belgie, Nizozemí, Francie, Německo, česko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovinsko, Rakousko a další země.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Cestování Inspirace Novinky Rozhovor

O dlouhodobém cestování s Alešem z Photo and Traveling

0
Cestování Tipy Zahraničí Zajímavosti

Jaké cestovní doklady potřebujete do různých zemí světa?

0
Cestování Europa Katalog ubytování

10 evropských měst s kouzelnou podzimní atmosférou

Navigácia

Magazíny